Tuesday, 29 November 2011

Mengembalikan Fail Yang Disorok Oleh Virus


Cara mudah yang boleh dilakukan untuk mengembalikan fail yang disorok(hidden) virus agar kembali pulih seperti biasa.Lihat Tutorial ini.

  • Pastikan dulu bahawa komputer sudah bersih dari virus, kalau belum bersihkan dahulu dengan anti virus.
  • Setelah bersih, buka Windows Explorer;
  • Klik Tools -> Folder Options ... -> Pilih Tab View;
  • Pada bahagian Hidden files and folders -> klik pilihan Show Hidden files and folders
  • Pastikan Hide extensions for known file types dan Hide protected operating system files (Recommended) tidak ditandakan untuk melihat fail mana yang di hidden dan dikunci oleh virus;
  • Setelah kita tahu file mana yang disorok dan dikunci, dengan cara klik kanan fail tersebut, dan pilih properties;

Dota Ke Kelas??

Salam kepada semua pengikut Santauweb.Kalau tengok dekat post edc semuanya post yang lama-lama kan,sebab sekarang nie edc dah jarang sangat nak update blog ni sampai nak bersawang dah blog edc nie.Kalau ada yang sudi nak tolong update boleh jugak,nanti edc kasi email & password ye...hehehehe.

Dota ke kelas??

Saturday, 5 November 2011

Filem Penuh Linux vs Windows : Revolution OS

Masa edc singgah kat blog Mr.Hac  tadi,edc terjumpa satu benda yang agak menarik iaitu Filem Penuh Linux vs Windows : Revolution OS.Kat bawah edc ada share sikit apa yang Mr.Hac post kat blog kepunyaan Mr.Hac sendiri iaitu-->http://www.myhackersarehere.com.<--

Tak tahulah macam mana Mr.Hac boleh terlepas pandang. Tapi lepas puas berjalan-jalan dalam Youtube mencari video mengenai Debian 6 Squeeze dan openSUSE 12.1, lalu terjumpalah dengan sebuah filem dokumentari mengenai 'peperangan' antara dua sistem operasi paling banyak digunakan di dunia iaitu antara Windows vs Linux. Dokumentari dengan tajuk Revolution OS boleh ditonton secara percuma di Youtube. Di bawah ini Mr.Hac paparkan dokumentari tersebut. Oh ya. Ia juga mempunyai sebuah laman web sendiri -> REVOLUTION OS




 

Thursday, 3 November 2011

Ranking Hackers Mengikut Negara - It Is Good To Be a King

1. United States : Hebat dalam 'malicious activity', yang dilaporkan oleh Symantec. Serangan berasaskan laman web juga berasal dari negara ini. 


2. China: Mendapat ranking kedua dari carta atas serangan berasaskan bots.


3. Brazil : Hebat dalam serangan 'spam' zombies.


4. Germany: Hebat dengan 'phishing host'. 


5. India: Kebanyakan blog dengan niche 'hacking tutorial' adalah berasal dari negara ini, di mana anak-anak muda mereka juga merupakan pakar dalam pengekodan serta trik phishing. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...