Sunday, 31 July 2011

Kunci Pemacu USB Dengan Password [TEST on Win7]

BitLocker ialah fungsi yang diperkenal dalam Windows Vista membolehkan anda membuat enkripsi kandungan yang terdapat di dalam cakera keras (Hard Disk). Windows 7 menawarkan fungsi BitLocker yang lebih maju di mana anda boleh enkrip storan mudah alih USB seperti pendrive.

Untuk membuat enkripsi pada storan USB :

1) Buka My Computer

2) Klik kanan pada pemacu USB yang ingin dienkrip

3) Pilih "Turn on BitLocker"


Keyboard Shortcut Key [LIST]

Salam,kali ni edc nk share senarai key-key shortcut untuk memudahkan lagi pengguna(terutama pengguna lappy) menggunakan komputer.Edc pon malas nak cerita panjang2 sbb list nie pon dah panjang berjela smpai naik pinau mata edc nk share benda nie ngan korang,,So baca je la..

 

10 Cara menceroboh akaun facebook / Twitter




Salam sejahtera,
Kali nie edc nk share ngan korang semua tentang kaedah2/method yang digunakan oleh penggodam
untuk mencuri/mengambil alih facebook seseorang/mangsa.Mungkin ramai yang belum tahu kan.So,silakan membaca,diharap dengan post yang edc share kali nie korang dapat lebih berhati2la didunia maya..

Senarai teknik pencerobohan : 
1 - Phishing
2 - Keylogger
3 - Kata Laluan yg lemah
4 - Reverting
5 - Wifi Sniffing
6 - Social Engineering
7 - Shoulder surfing
8 - RAT / Virus
9 - Mobile phone spying (iPhone, Android, Blackberry)
10 - Cookies hijacking


Penerangan :

1 - Phishing 
[#] Phishing merupakan cara yang amat mudah dilakukan penceroboh , namunpun begitu akaun pengguna lagi mudah diceroboh jika tidak mengetahui bagaimana teknik ini dijalankan. Phishing yang hampir sama sebutan dengan fishing ( memancing ) merupakan kaedah yang sama iaitu menggunakan umpan untuk menangkap mangsa.
[#] Kaedah Phishing ini bukan hanya dilakukan pd laman sosial malah turut menjadi modus operandi pd laman perbankkan. Penyerang akan menggunakan kepakaran untuk mengubah kod bagi form untuk membolehkannya memanipulasikan post data bagi mereka mencuri maklumat pemangsa.
[#] Penyerang akan membuat satu laman palsu ( facebook / bank ) bagi membolehkan pengguna memasukkan maklumat login mereka. Bagi pengguna yg tidak ambil perhatian pada URL ( alamat ) sesuatu laman , maka amatlah mudah untuk mereka menjadi mangsa kaedah ini. Sudah menjadi trend zaman sekarang laman palsu ( phishing ) akan menggunakan url pendek percuma bagi mengelirukan mangsa mereka.
[#] Penyelesaian : berhati-hati pada alamat laman ( URL ) atau menggunakan addons drpd cybersafe.my iaituDontPhishMe 
.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...